Like A Dream
Hello fellas!

Nurfarahain Haziqah. Dip in Office Management & Technology (UiTM Pahang). Deg in Office System Management (UiTM Puncak Alam).


Entries About


Scream!


Credits!

Template: Nurul AtiQah
Basecodes: Ainabillah Shafie
Others:   


We can't always have what we wished in life

In life, people always thought of getting what they want is the most happiest thing that can ever happened.

Umpama satu pemberian dari Illahi. 

Contoh ya :

"Alhamdullilah, dapat pun beli iphone 6"

Tapi kadang kemahuan kita bukan ciri-ciri yang tangible, ada juga yang intangible contoh terdekat perasaan dan hati.

Aku dah lama tak menulis sebegini, bukan tak pernah express feeling atau merasa, tapi entah, tak pernah lagi di pukul sebegini kuat untuk aku menulis semula.

Tapi tak apa, aku bukan nak mengutuk atau memaki sesiapa.

Aku nak express tentang "aku"

Kadang aku sendiri tak faham apa yang aku nak, dan mana pula aku dapat kekuatan untuk bertahan selama mana yang aku mampu which is sampai sekarang.

Sebab walau di pukul sekuat mana, aku tetap di sini.

Entah apa bodoh sangat.

Tapi tak baik cakap diri sendiri bodoh, aduhai,

Umpama apa yang di kata Pahrol Mohamad Juoi

"Seringkali yang di sangka musibah bukan musibah langsung, bahkan satu anugerah yang sangat besar dan indah.
 
Kata mereka yang telah 'merasainya'

Penjara itulah yang telah membebaskan ku.

Penghinaan itulah yang telah menyedarkan aku.

Kepahitan dan kegagalan itulah yang menyembuhkan aku.

Justeru, jangan terlalu gundah bila dilanda musibah... kerana di sebaliknya ada Jannah. InsyaAllah."

Berpegang teguh sungguh pada yang ini, namun musibah yang melanda bukanlah musibah berkenaan akhirat. Cuma duniawi sahaja. Tapi perkara dunia itulah yang melemahkan aku. Terkadang mengharap bantuan dari Illahi dan usaha diri sendiri untuk tolak ketepi perkara duniawi, namun yang pasti, masih melemahkan nurani.

Jiwa aku terlalu rabak untuk aku terima musibah berkenaan hati, tapi tak mampu aku tolak ketepi sudah datang berlumba lari.

Satu satu datang, satu satu hentam, satu satu pukul. Tapi macam aku kata "we can't always have what we wished in life".

Kau tak boleh expect kau gembira 365 hari tanpa gundah.

Aku sendiri yang tulis, tapi aku sendiri tak dapat adaptasikan untuk diri sendiri.

Sudahlah, jalan kedepan.